Cum se prepara Cafeaua: RETETE de incercat
Retete simple sau inedite care aduc cafeneaua la tine acasa.
-
Cum se prepara cea mai buna cafea la ibric
-
Alte moduri de preparare a cafelei
-
Retete de cafea inedite
-
Ce ar trebui sa stim despre istoria cafelei
-
Cate tipuri de cafea exista
-
Cum este prelucrata cafeaua
Cum se prepara cea mai buna cafea la ibric
Cafeaua la ibric pare simplu de preparat, insa daca ne dorim sa pastram traditia, trebuie sa facem rost, mai intai, de un ibric din cupru si sa cautam o cafea macinata fin sau chiar sa ne ocupam singuri de macinarea boabelor, pentru a avea parte de o aroma proaspata si intensa.
Ce inseamna, insa, traditie? Nu doar cafeaua turceasca este preparata astfel - retete vechi de cafea la ibric vin si din Grecia si Armenia, insa tot despre influente otomane este vorba.
Reteta de cafea la ibric traditionala incepe cu macinarea boabelor intr-o rasnita, nu cu mult timp inainte de a trece la prepararea cafelei - un aspect foarte important, daca iti doresti sa ai parte de gustul autentic. Nu este o cafea tare, dar poti adapta reteta traditionala, in diminetile in care ai nevoie de o portie dubla de energie.
Iata care sunt pasii pe care ii ai de urmat, mai departe:
1. Pentru prepararea unei singure cafele, adauga in ibric o ceasca plina cu apa, o lingurita de cafea, cu varf, si o lingurita de zahar. Daca este vorba despre o ceasca mare, vei avea nevoie de o cantitate de cafea mai generoasa (aproximativ doua lingurite). Mierea poate fi folosita ca inlocuitor pentru zahar, dar in acest caz, ea trebuie adaugata la final, nu inainte sau in timpul fierberii.
2. Amesteca si pune ibricul pe plita, la foc mediu. Secretul cafelei la ibric sta in modul de fierbere, care nu are nicio legatura cu graba (aproximativ 3-4 minute), cafeaua proaspat macinata pastrandu-si astfel aroma.
3. In momentul in care cafeaua incepe sa se umfle, ia ibricul de pe foc, aduna cu o lingurita caimacul format deasupra si toarna-l in ceasca. Unele retete te indeamna chiar sa presari putina cafea macinata peste cantitatea din ibric, sa amesteci si sa obtii astfel caimacul.
4. In sfarsit, poti turna in ceasca cafeaua, care se consuma fierbinte, alaturi de un pahar de apa. Chiar daca reteta traditionala nu prevede acest lucru, cafeaua la ibric va fi mai gustoasa daca adaugi la suprafata cestii putina scortisoara, migdale macinate sau o picatura de esenta de vanilie.
Alte moduri de preparare a cafelei
Cafeaua espresso
Acest tip de cafea este obtinut cu ajutorul aparatelor cu presiune profesionale. Este o cafea neagra, intensa si catifelata, cu o spuma densa si fina.
Cum o prepari?
- Adauga apa in rezervorul espressorului si lasa aparatul la incalzit pentru cel putin 20 de minute, pastrand cestile deasupra, asa incat sa fie calde.
- In functie de aparat, poti folosi cafea proaspat macinata sau capsule. Daca este vorba despre prima varianta, foloseste rasnita si nu face risipa: pregateste o cantitate de cafea suficienta pentru consumul imediat.
- Foarte importanta este dozarea: un espresso simplu inseamna 7 g de cafea, iar unul dublu, 14 g.
Cafeaua la filtru
Este o metoda practica, in urma careia obtii cafeaua rapid, prin trecerea apei fierbinti printr-un filtru de hartie.
Cum o prepari?
- Ideala este cafeaua proaspat prajita si macinata chiar inainte de preparare.
- Umple rezervorul cafetierei cu o jumatate sau un litru de apa, nu inainte de a adauga filtrul in suportul special si porneste aparatul. Nu se adauga cafeaua acum, pentru ca aceasta este etapa de preincalzire, necesara pentru curatarea filtrului si pentru a imbunatati gustul cafelei.
- Pentru a prepara cafeaua, adauga 60 g (aproximativ 8 linguri cu varf) la 1 litru de apa.
Cafeaua Moka
Metoda, adesea intalnita in Italia, consta in prepararea cafelei intr-o cana speciala pentru aragaz (espressor moka), echipata cu filtru si compartiment de colectare a cafelei rezultate.
Cum o prepari?
- Pentru o singura ceasca, ai nevoie de 50 ml de apa si 7 g de cafea prajita si macinata fin.
- Se desface cana si se toarna apa in partea inferioara. Se asaza filtrul pe suport, se adauga cafeaua in filtru, dupa care poate fi insurubata partea superioara a aparatului.
- Cana poate fi acum asezata pe aragaz, la foc mic. Cafeaua este gata cand urca in partea superioara a aparatului.
- Cafeaua va fi turnata in cesti direct din aparat, cu capacul inchis.
Cafeaua la presa franceza
Este o metoda lenta, care aminteste de prepararea ceaiului, cafeaua fiind infuzata in interiorul unui cilindru prevazut cu filtru. Se obtine o cafea tare, cu aroma bogata.
Cum o prepari?
- In cana de sticla se adauga apa incalzita, cafea macinata si putin zahar.
- La 200 ml de apa, vom adauga o lingura cu varf de cafea, sau doua linguri, daca ne dorim sa obtinem o cafea tare.
- Pasii sunt urmatorii: mai intai, adaugam cafeaua in presa, dupa care turnam apa pana la jumatate si amestecam bine cu o lingurita.
- Adaugam apa pana cand umplem cana, inchidem capacul si lasam amestecul la infuzat timp de 5-6 minute, in asa fel incat sa obtinem o aroma intensa.
Retete de cafea inedite
Daca bauturi precum caffe latte, caffe frappe, cappuccino sau espresso macchiato ne sunt deja familiare, iata si cateva retete de cafea mai putin cunoscute:
Piccolo Latte
Piccolo reprezinta, de fapt, un caffe latte servit intr-un pahar de dimensiuni mult mai mici. Este o alegere des intalnita in cadrul intalnirilor de afaceri.
Cum obtii Piccolo Latte?
- Pregateste un espresso (vezi reteta mai sus) sau o cafea la ibric.
- Adauga cafeaua intr-un pahar sau o cana de sticla nu prea mare.
- Fierbe 250 ml lapte, la foc mic, pana cand obtii o consistenta cremoasa.
- Adauga spuma de lapte astfel obtinuta peste cafea.
- Poti adauga extract de vanilie, scortisoara sau ciocolata rasa deasupra.
Cortado
Este vorba despre o reteta spaniola care combina cafeaua (sau espresso) cu spuma din lapte condensat, pentru a-i reduce din aciditate. A nu se confunda cu cafeaua cu lapte - cortado seamana, mai degraba, cu latte macchiato.
Cum obtii Cortado?
- Pregateste un espresso simplu si adauga deasupra spuma din lapte condensat sau putin lapte condensat incalzit.
- Cortado se serveste intotdeaua in cani de sticla, iar cantitatea recomandata este de 150-200 ml.
Espresso romano
O reteta neobisnuita, cu lamaie, care nu face decat sa accentueze gustul autentic de cafea.
Cum obtii espresso romano?
- Reteta este simpla: este vorba despre un espresso lung sau scurt amestecat cu o lingurita de zahar si servit cu o felie de lamaie alaturi, pentru o aroma cu adevarat speciala.
Dirty Chai Latte
Aceasta reteta reprezinta o combinatie de espresso si ceai aromat. Daca nu te poti obisnui imediat cu gustul, trebuie sa stii ca o astfel de cafea poate fi indulcita cu miere.
Cum obtii Dirty Chai?
- Pregateste un espresso scurt, putina spuma de lapte (vezi reteta mai sus) si o infuzie din plante - de preferat, masala chai (ceai indian).
- Proportiile sunt variabile, cantitatea de cafea fiind de obicei mai mica fata de cea a ceaiului.
- Dirty Chai Latte poate fi consumat imediat, fierbinte, sau rece, pentru un efect racoritor.
Ce ar trebui sa stim despre istoria cafelei
Oricat s-ar vorbi despre dependenta de cafea, nu putem da vina doar pe cofeina: de cafea ne leaga o istorie foarte lunga. Thomas Jefferson, al treilea presedinte din istoria SUA, spunea despre cafea ca este "bautura lumii civilizate". Pentru Gertrude Stein, scriitoare americana, cafeaua "este mai mult decat o simpla bautura, este ceva ce se intampla". Cum a ajuns, insa, cafeaua sa isi castige locul in preferintele unei planete intregi?
Primele dovezi ale consumului de cafea dateaza din secolul 15, bautura fiind populara printre sufitii din Yemen. Pana in secolul urmator, licoarea neagra a ajuns sa fie cunoscuta in interiorul Imperiul Otoman (care stapanea atunci Yemenul, dar si Orientul Mijlociu, parti din nordul Africii si Balcanii) si in sudul Indiei. Mai departe, consumul de cafea s-a raspandit in Italia si restul Europei, ajungand intr-un final si dincolo de Ocean, in America.
Chiar si cuvantul englezesc pentru cafea (coffee) are origini arabe (qahwah) si uite asa aflam ca cel mai valoros tip de cafea, istoric vorbind, este cafeaua Arabica - prima specie de cafea cultivata vreodata.
Cate tipuri de cafea exista
Cafeaua Arabica reprezinta astazi mai mult de jumatate din productia totala de cafea. Continutul sau de cofeina este redus, cel de lipide ridicat, in comparatie cu Robusta, iar pretul este si el diferit: Arabica costa mai mult, de obicei. Cei mai mari cultivatori de Arabica sunt tarile din America Centrala si de Sud.
Cafeaua Arabica face parte din viata culturala a tarilor arabe (Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Oman si Qatar), fiind considerata aici un simbol al generozitatii, parte a ritualului de primire a oaspetilor.
In aceste locuri, conform traditiei, cafeaua este pregatita in vazul musafirilor, dupa o selectie atenta a boabelor, care sunt apoi prajite intr-o tigaie tinuta deasupra focului. Sunt folosite vase din cupru si sunt serviti, mai intai, oaspetii in varsta, umplandu-se doar un sfert de ceasca, care poate fi apoi reumpluta, fara a depasi, insa, cantitatea de trei cesti.
Cafeaua Robusta (Canephora) este a doua pe lista celor mai cunoscute specii de cafea si o regasim adesea pregatita ca espresso. Este cultivata in special in Asia (tari ca Vietnam si Indonezia) si Africa si reprezinta aproximativ o treime din productia de cafea mondiala. Aroma cafelei Robusta prajite este persistenta si apropiata de cea a ciocolatei.
Liberica, originara din Africa (tari ca Liberia, Uganda si Angola), este o alta specie de cafea cunoscuta, dar tot mai rar intalnita. Boabele sale sunt mari, de forma migdalelor, iar aroma cafelei prajite este floral-fructata si bogata.
Cafeaua Excelsa, cultivata in special in Asia de Sud-Est, reprezinta o varietate a speciei Liberica, cu toate ca nu putem vorbi despre aceleasi caracteristici. Gustul sau a fost descris ca fiind fructat, acidulat si greu de confundat.
Cum este prelucrata cafeaua
Inainte de a ajunge la raft, cafeaua este procesata, prajita si macinata. Procesarea poate fi realizata prin metoda umeda (boabele de cafea sunt sortate in apa) sau prin metoda uscata (uscarea naturala a boabelor), in timp ce prajirea se realizeaza pe cale industriala. Metodele de prajire a boabelor verzi sunt diferite, asa incat, la final, vom avea trecuta pe ambalajul cafelei una dintre urmatoarele precizari: prajire usoara, medie, medie-intensa sau intensa.
Trebuie spus ca cele mai multe tipuri de cafea pe care le gasim la raft sunt, de fapt, un amestec de boabe Arabica si Robusta, in diferite proportii. Este si cazul cafelei solubile, care este obtinuta in acelasi mod ca si cafeaua macinata, cu diferenta ca aici este extrasa apa din cafeaua lichida. Cafeaua solubila nu este, asadar, mai putin naturala. Cat despre cafeaua decofeinizata, aceasta se obtine in urma unui proces industrial prin care cofeina este extrasa din boabele verzi.